Wat zit er in kindertandpasta?
Een controversieel onderwerp: Hoe zit het met de kindertandpasta’s van tegenwoordig? Als je in het schap kijkt, ziet het er met name kleurrijk uit en in alle mogelijke smaakjes….Leuke marketing misschien, maar hoe zit het nu eigenlijk met de gevolgen voor je lichaam?
Ingrediënten
Dat suiker een vijand is van gezonde tanden is geen nieuws. De smaakjes in de kindertandpasta bevatten vaak suiker, een waarschuwing voor de tanden van uw kinderen dus.
Ten tweede bevatten de meeste merken het ingrediënt fluoride. Fluoride helpt om gaatjes te voorkomen en wordt al tientallen jaren om deze reden geadviseerd. Maar, vanuit de biologische stroming verschijnt nu, ondersteund door diverse onderzoeken, echter een ander inzicht. Tot het begin van de 20ste eeuw werd een waterbron die fluoride bevatte als giftig beschouwd en werd daarom niét gebruikt. In de huidige tijd zijn er diverse onderzoeken die aantonen dat fluoride weliswaar helpt tegen gaatjes, maar tegelijkertijd giftig is en het zenuwstelsel aantast. In diverse onderzoeken worden zelfs nog veel heftigere negatieve effecten aangetoond.
Hans Beekmans: ‘Het Ivoren Kruis adviseert om tandpasta met fluoride te gebruiken. Opvallend is dat zij hierbij vermelden dat met de ‘aanbevolen hoeveelheden’ geen bijwerkingen optreden. De vraag die ik dan stel is: hoeveel tandpasta denkt u dat uw kind doorslikt? Valt dit dan nog steeds binnen de ‘aanbevolen hoeveelheden’?
Aangezien ik een biologische gedachtegang aanhoudt, gaat mijn voorkeur uit naar een tandpasta zonder fluoride. De betere drogist biedt tegenwoordig vaak ook een fluoridevrij alternatief aan, zoals de tandpasta’s van Lavera of Weleda’.
Voorkomen van cariës of gaatjes
Waar het uiteindelijk om draait is het voorkomen van cariës in het gebit. Wat zijn de alternatieven om sterk tandbeen te creëren en tandbederf tegen te gaan?
Voldoende Calcium, Magnesium en Vitamine D3 zijn de belangrijkste stoffen. Indien u geen voedingssupplementen aan uw kind wilt geven, zijn er genoeg ‘gezond verstand’ opties.
Denk hierbij aan iedere dag buitenspelen, want de huidige computergeneratie zit al snel te veel binnen. Onder invloed van de ultraviolette straling van het zonlicht op de huid maakt het lichaam zelf vitamine D3 aan, gratis en voor niks.
Enkele voedingsmiddelen waarvan het lichaam de Calcium goed opneemt zijn: donkergroene groenten, bijvoorbeeld broccoli en boerenkool, maar ook noten en zaden, gedroogde vijgen of abrikozen. Het voordeel van deze Calciumrijke voedingsmiddelen is dat deze vanuit de natuur ook Magnesium bevatten, waardoor de Calcium goed wordt opgenomen. Dit maakt meteen het nadeel van melk duidelijk: de calcium uit melk kan het lichaam niet goed opnemen aangezien het magnesium gehalte in melk laag is. Gedroogde vijgen en/of abrikozen zijn trouwens een lekker ‘snoepje’, niet alleen voor kinderen!
Referenties: